Computer Organization's Questions Set 4 Solution

                                                COMPUTER ORGANIZATION AND ARCHITECTURE                                             ...


                                                COMPUTER ORGANIZATION AND ARCHITECTURE

                                                                                    Set -4 SOLUTION

1. Consider a logical address space of 8 pages of 512 words each mapped onto a physical memory of 64 frames. How many bits are there in physical address?

Solution: From 15.45 To 14.55

2. How many cycles are required for a 100 MHz processor to execute a program which requires 5 seconds of CPU time?
(a) 109 cycles (b) 50 × 107 cycles
(c) 108 cycles (d) 50 cycles

Solution: Option (b)

Explanation: Cycle time=109100×106=10 ns; Number of cycles=5×10910=50×107cycles

3. Arrange the following configurations for CPU in decreasing order of operating speeds.
1. Hard wired control
2. Vertical microprogramming
3. Horizontal microprogramming
(a) 1 > 2 > 3 (b) 1 > 3 > 2
(c) 2 > 3 > 1 (d) 3 > 2 > 1

Solution: Option (b)

Explanation:
Micro programmed control unit uses microinstructions, for generating control signals.

4. A = 1111 1010, B = 0000 1010 be two 8-bit 2’s complement numbers. Their product in 2’s complement is
(a) 1100 0100 (b) 1001 1100
(c) 1010 0101 (d) 1101 0101

Solution: Option (a)

Explanation: −6×10=−60

It can be represented in 2’s complement as 11000100

5. Main difference between CISC and RISC is
(a) RISC has few instructions (b) RISC has few addressing modes
(c) CISC is having fewer registers (d) Both (a) & (b)

Solution: Option (d)

6. A computer supports one address and two address instructions. All the Addresses are the memory addresses. Memory size is 1Mbyte. How many one address instructions are possible if it has 240 two addresses instructions? (Assume binary instructions code has 48 bits)
(a) 22016 (b) 16×220
(c) 228−256 (d) None of these

Solution: Option (b)
Explanation:
28 = 256; One Address = (256 – 240) × 220 = 16 × 220

7. An interrupt program takes one cycle for every instruction. A DMA takes 15 cycles for initialization and 2 cycles for each Byte to transfer; what is the speed up of DMA over interrupt
program of 5 instructions for the transfer of 100 Bytes? (Interrupt program must be executed for every byte)

Solution: From 2.369 To 2.231

Explanation: DMA=15+100×2=215 Intrpt=(1×5)×100=500; Speed up=500215≈2.3

8. How many separate address and data lines are needed for a memory of 8K × 16?
(a) 13 address, 3 data lines (b) 13 address, 16 data lines
(c) 12 address, 4 data lines (d) 13 address, 4 data lines

Solution: Option (b)

Explanation: Memory size=8K×16=213×16. So,address line=13,data line=16
(24−4)×26=12×64=768

9. A system supports 1-address and 2-address instructions. If the instruction length is 16-bits and memory is having 64 words, how many 1-address instructions exists if there are ‘8’ 2-address instructions?

Solution: From 527.36 To 496.64

Explanation:
Total number of 1-address instructions is (24−8)∗26=512

10. What is the average memory access time for a 3 level memory system where T2 = 2T1 and T3 = 3T1 and hit ratios h1 = h2 = 0.9. [Ti is effective access time]

(a) 1.11T1 (b) 1.22T1
(c) 1.09T1 (d) 1.01T1

Solution: Option (a)

Explanation: 0.9[T1]+0.1[0.9[2T1]+0.1[3T1]]=1.11T1


COMMENTS

Name

advance-java,2,advancejava,1,aktu entrance exam,1,aktu exam schedule,1,ASP,1,bare machine,1,base register and limit register,1,Basic Computer network questions,1,C Programming,15,C Plus Plus,1,C Programming,2,C Programming MCQ,2,C Programming Questions,2,C programming study material for gate exam,13,CBNST Program,1,Childcare,1,CJ,2,Cloud Computing,1,components of use case diagram,1,Computer architecture based questions for gate exam,11,Computer Network,3,Computer Network Study Material,4,Computer network study material for gate,2,Computer Networks,7,Computer Science Study Material for Gate,20,computer science study material for gate exam,37,content based image retrieval content based image retrieval system,1,contiguous memory allocation,2,Core Java,8,COre Java Interview Questions,1,core java interviews questions,1,cyber crime report,1,Cyber crime status,1,cybercrime and security,1,cybercrime examples,1,Data link Layer Questions,1,Data Mining,1,Data Structure Questions,1,Data Transmission Architecture,1,Data Transmission in wsn,1,DBMS,4,dbms question paper,1,DE,1,Different types of addressing modes,1,Digital Electronics,1,DS,1,dynamic linking,1,dynamic linking in memory management,1,Electroencephalogram,1,file concept in os,1,File Handling,1,file management in operating system,1,FOC,1,Fundamenatl of Computer,1,Gate 2017,5,Gate 2017 Admit card,1,Gate 2017 Exam Schedule,1,Gate 2017 Syllabus,1,gate 2018,1,gate cse study material,1,gate practice set,10,gate study material for computer science,19,Gate study material for computer science 2017,1,GatePreviousYear,1,General,3,HCL Aptitude Test,1,HR Interview Questions,1,HTML,1,Image Processing,1,Important Date of Gate 2017 Exam,1,Information Security Policy,1,internal and external fragmentation,1,JS,1,lagrange's interpolation formula,1,lagrange's interpolation formula examples,1,Looping in C,1,MComputing,1,memory fragmentation,1,memory management,1,Motivational,4,NCER,2,Numerical Techniques Lab,1,OOT,1,Operating System,8,Operating System Objective Questions,4,Operating System Questions Bank,1,Operating system questions for gate,1,Operating System Study material,2,operating system study material for gate exam,17,Operating system tutorial,3,ORACLE,1,page swapping,1,paged memory allocation,1,paged memory allocation in operating system,1,paging technique of memory management .paging technique,1,paging technique of memory management program in c,1,Pointer in C,5,Process based question for gate,1,Quiz on non conventional energy resources,1,Regression testing,1,relocation in memory management,1,relocation registe,1,relocation register,1,resident monitor,1,resident monitor in operating system,1,routing table,1,segmentation in memory management,1,segmentation in memory management in operating system,1,Servlet,1,session tracking,1,session tracking in java,1,session tracking in servlet,1,Software Engineering,7,Software Engineering baes study material for gate,1,software engineering interview questions,1,Software Quality Assurance,3,SPM,1,SQL,1,Structure in C,1,Study Material for gate Computer Science,11,swapping in memory management,1,swapping in operating system,1,TCS Code Vita,1,Technical Questions from DBMS,1,Threads concept in operating system,1,Tips to Learn Coding,1,Top 30 Core Java Interview Questions with Answer,2,top down approach,1,top down approach in programming,1,Types of operating system,1,UML,1,use case diagram explanation,1,website uses cookies,1,what is cookies website,1,What is process control block ?,1,Wireless Sensor Network,4,worst fit algorithm for memory allocation,1,XML,1,
ltr
item
Computer Science Junction: Computer Organization's Questions Set 4 Solution
Computer Organization's Questions Set 4 Solution
Computer Science Junction
https://www.computersciencejunction.in/2017/09/computer-organizations-gate-practice-questions-set4-solution.html
https://www.computersciencejunction.in/
https://www.computersciencejunction.in/
https://www.computersciencejunction.in/2017/09/computer-organizations-gate-practice-questions-set4-solution.html
true
425357657003182083
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy