Computer Network based Study Material for gate Computer Science : Practice Set 1

Computer Network Practice Questions for Gate CSE Exam


Computer Network Practice Questions for Gate CSE Exam 


1. Suppose ‘A’ and ‘B’ are on same 10Mbps Ethernet segment and the propagation delay between two nodes is 275 bit times. Suppose A and B are on two ends of the wire and tries to send a frame at time t=0 and frames collide. Then at what time (in bits) they finish transmitting a jam signal. Assume 48 bit jam signal.

A. 598 B. 323 C. 502 D. 227

Solution: Option B

2. Suppose each station in IEEE 802.5 with 1bit delay is 48m apart from its neighbouring stations. Token is of 3 Bytes and propagation delay is 2.4 * 108 m/sec. To avoid overlapping in the 4Mbps token ring in the monitor must insert 15 bits of artificial delay into ring. How many stations are there in the ring?

A. 2 B. 3 C. 4 D. 5

Solution: Option D

Common Data Questions: Q.3 and Q.4

3. A group of N stations share 100 Kbps slotted ALOHA channel. Each station output, a 500 bits frame on an average of 5000 ms; even if previous one has not been sent. What is the required value of N?

Solution: 368

4. What if Pure ALOHA channel is used in previous question instead of slotted ALOHA?

Solution: 184

5. Consider a MAN with server and destination of 20 km apart and one way delay is 2 minutes. At what data rate does RTT equals to transmission delay for 2 KB data?

A. 41 bits/ sec B. 68.2 bps C. 69 bps D. 40 bps

Solution: Option B

Data Linked Type Question: Q.6 and Q.7

6. A 3000 km long trunk operates at 1.536 Mbps and it is used to transmit 64 Bytes frames. If it uses sliding window protocol then what is the number required sequence numbers. Assume
propagation speed of 8 microsec/ km?

A. 63 B. 110 C. 123 D. 145

Solution: Option D

7. What is the number of sequence bits used in above question (Number of bits used for
sequence number) ?

Solution: 8

8. A system with redundant bridges might have a problem with__________ in the system.

A. Loops B. Flooding C. Filters D. All of the above

Solution: Option A

9. Let bandwidth of a token ring is 4 Mbps and THT be 15ms. What is the maximum frame size and maximum payload size?

Solution: 7500, 7479 Bytes

10. Length of a 16 Mbps token ring network is 1000 meters. Speed of propagation in cable is 60% of the speed of light. Each station holds token for 5 μsec. How long does it take for a 3 Byte token to go around the ring? (The number of stations in ring = 20)

A. 1.36 μsec B. 5.56 μsec C. 1.36*10-4 sec D. 1.06*10-4 sec

Solution: Option D




                            






11. If bandwidth of a ring is 4 Mbps, length of the token is 24 bits, speed of light is 60% of the speed of light. Find the minimum length of the cable in the token ring with no other delay?

A. 980 mtr B. 1800 mtr C. 1080 mtr D. 1100 mtr

Solution: Option C

12. If we have only 600 mtr wire, then how much delay should be introduced in bit time in previous question so that token ring operates correctly.

A. 9 bits B. 11 bits C. 26 bits D. 12 bits

Solution: Option B

13. Consider a 10 Mbps token LAN with a ring latency of 400 μsec. A host need to transmit, seizes the token, then it sends a frame of 1000 Bytes. Removes the frame after it has circulated all around the ring and finally releases the token. This process is repeated for every frame. Assuming that only a single host wishes to transmit, the effective data rate?

Solution: 5 Mbps

14. What is the primary purpose of ARP?

A. Translate URLs to IP Address.
B. Resolve IPV4 addresses to MAC addresses.
C. Provide dynamic IP configuration to network devices.
D. Convert interval private addresses to external public addresses.

Solution: Option B

15. In a network of LANs connected by bridges, packets are sent from one LAN to another through intermediate bridges. Why is the spanning tree algorithm used for bridge routing?

A. For shortest path routing between LANs
B. For avoiding loops in the routing paths
C. For fault tolerance
D. For minimizing collisions

Solution: Option B

16. The subnet mask for a particular network is 255.255.252.0. Which of the following pairs of
IP addresses could belong to this network?

A. 172.57.88.62 and 172.57.87.233
B. 10.35.28.2 and 10.35.29.4
C. 191.203.31.87 and 191.234.31.88
D. 128.8.129.43 and 128.8.131.42

Solution: Option B

17. An organization has a class-B network and wishes to form subnets for 24 departments. The
subnet mask would be:

A. 255.255.224.0 B. 255.255.240.0 C. 255.255.248.0 D. 255.255.252.0

Solution: Option C


18.The routing table of a router is shown as below:


                                    


On which interface will the router forward packets addressed to destinations 128.75.43.16 and 192.12.17.10 respectively?

A. Eth1 and Eth3 B. Eth0 and Eth3 C. Eth0 and Eth2 D. Eth1 and Eth2

Solution: Option A

19. In IP4 addressing format, the number of networks allowed under Class-C address is:

A. 224 B. 221 C. 28 D. 28-2

Solution: Option B

20. Suppose a subnet ‘X’ has a subnet mask 255.255.192.0 and a system A has IP 157.106.46.234. Which of the following belongs to same network A?

A. 157.106.65.03
B. 157.106.142.77
C. Both (A) and (B)
D. None of these

Solution: Option A

COMMENTS

Name

addressing modes types,1,advance-java,2,advancejava,1,aktu entrance exam,1,aktu exam schedule,1,ASP,1,bare machine,1,base register and limit register,1,Basic Computer network questions,1,C Programming,15,C Plus Plus,1,C Programming,2,C Programming MCQ,2,C Programming Questions,2,C programming study material for gate exam,13,Cache Memory,1,CBNST Program,1,Childcare,1,CJ,2,Cloud Computing,1,COA GATE Questions,1,components of use case diagram,1,Computer Architecture,2,Computer architecture based questions for gate exam,11,Computer Network,3,Computer Network Study Material,4,Computer network study material for gate,2,Computer Networks,7,Computer Science Study Material for Gate,20,computer science study material for gate exam,36,content based image retrieval content based image retrieval system,1,contiguous memory allocation,2,Core Java,8,COre Java Interview Questions,1,core java interviews questions,1,cyber crime report,1,Cyber crime status,1,cybercrime and security,1,cybercrime examples,1,Data link Layer Questions,1,Data Mining,1,Data Structure Questions,1,Data Transmission Architecture,1,Data Transmission in wsn,1,DBMS,4,dbms question paper,1,DE,1,Digital Electronics,1,DS,1,dynamic linking,1,dynamic linking in memory management,1,Electroencephalogram,1,File Handling,1,file management in operating system notes,1,FOC,1,Fundamenatl of Computer,1,Gate 2017,5,Gate 2017 Admit card,1,Gate 2017 Exam Schedule,1,Gate 2017 Syllabus,1,gate 2018,1,gate cse study material,1,gate practice set,10,gate study material for computer science,18,Gate study material for computer science 2017,1,GatePreviousYear,1,General,3,HCL Aptitude Test,1,HR Interview Questions,1,HTML,1,Image Processing,1,Important Date of Gate 2017 Exam,1,Information Security Policy,1,internal and external fragmentation,1,JS,1,lagrange's interpolation formula,1,lagrange's interpolation formula examples,1,Looping in C,1,MComputing,1,memory fragmentation,1,memory management,1,memory management questions and answer in os,1,Motivational,4,NCER,2,Numerical Techniques Lab,1,OOT,1,Operating System,12,Operating System Gate Questions,1,Operating System Objective Questions,4,Operating System Questions Bank,1,Operating system questions for gate,1,Operating System Study material,2,operating system study material for gate exam,16,Operating system tutorial,2,page swapping,1,paged memory allocation,1,paged memory allocation in operating system,1,paging technique of memory management .paging technique,1,paging technique of memory management program in c,1,Pointer in C,5,Process based question for gate,1,Quiz on non conventional energy resources,1,Regression testing,1,relocation in memory management,1,relocation registe,1,relocation register,1,resident monitor,1,resident monitor in operating system,1,routing table,1,segmentation in memory management,1,segmentation in memory management in operating system,1,Servlet,1,session tracking,1,session tracking in java,1,session tracking in servlet,1,Software Engineering,10,Software Engineering baes study material for gate,1,software engineering interview questions,1,Software Quality Assurance,3,software verification methods,1,SPM,1,Structure in C,1,Study Material for gate Computer Science,11,swapping in memory management,1,swapping in operating system,1,TCS Code Vita,1,TCS Interview Questions,1,Technical Interview,1,Technical Questions from DBMS,1,Thrashing in Operating System,1,Threads concept in operating system,1,Tips to Learn Coding,1,Top 30 Core Java Interview Questions with Answer,2,top down approach,1,top down approach in programming,1,Types of operating system,1,UML,1,use case diagram explanation,1,website uses cookies,1,what is cookies website,1,What is process control block ?,1,what is software testing?,1,Wireless Sensor Network,3,worst fit algorithm for memory allocation,1,XML,1,
ltr
item
Computer Science Junction: Computer Network based Study Material for gate Computer Science : Practice Set 1
Computer Network based Study Material for gate Computer Science : Practice Set 1
Computer Network Practice Questions for Gate CSE Exam
https://2.bp.blogspot.com/-3oc6uZGa_G4/WfkevidRisI/AAAAAAAAAgU/H3_VCeBuOAUjyf60dqjYvOjwU1jm63UYQCLcBGAs/s640/computer_network.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-3oc6uZGa_G4/WfkevidRisI/AAAAAAAAAgU/H3_VCeBuOAUjyf60dqjYvOjwU1jm63UYQCLcBGAs/s72-c/computer_network.jpg
Computer Science Junction
https://www.computersciencejunction.in/2017/11/Computer-Science-Study-Material-for-Gate-computer-network-practice-set1.html
https://www.computersciencejunction.in/
https://www.computersciencejunction.in/
https://www.computersciencejunction.in/2017/11/Computer-Science-Study-Material-for-Gate-computer-network-practice-set1.html
true
425357657003182083
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy