Objective Questions in Operating System

Objective questions from Operating System

Operating System is an Important and core subject of Computer Science. All most in every competitive exam several questions are asked from this operating system in the Computer Awareness Section of the written exam. In this post I am presenting some basic objective questions from operating system.


1) The collection of processes on the disk that is waiting to be brought into memory for execution forms the ___________ 
1 Ready queue 
2 Device queue 
3 Input queue 
4 Priority queue 
Ans ) 3

2) Demand paged memory allocation 
1 allows the virtual address space to be independent of the physical memory 
2 allows the virtual address space to be a multiple of the physical memory size 
3 allows deadlock tobe detected in paging schemes 
4 is present only in Windows NT 
Ans ) 1 

3) Which is not an Operating System ? 
1 Windows 95 
2 MS-DOS 
3 Windows 3.1 
4 Windows 2000 
Ans ) 3 

4) The operating system manages ________. 
1 Memory 
2 Processor 
3 Disk and I/O devices 
4 All of the above 
Ans ) 4 

5) It is not the layer of the Operating system. 
1 Kernel 
2 Shell 
3 Application program 
4 Critcal Section 
Ans ) 4 

6) ___________ begins at the root and follows a path down to the specified file 
1 Relative path name 
2 Absolute path name 
3 Standalone name 
4 All of the above 
Ans ) 2 

7) Who is called a supervisor of computer acitvity ? 
1 CPU 
2 Operating system 
3 Control unit 
4 Application Program 
Ans ) 2 

8) Consider the two statements. (A) Protection is an internal problem. (B) Security is considered as an external environment within which the system works. Which of the statement is not true? 
1 Only A 
2 Only B 
3 Both A and B 
4 None of the above 
Ans ) 4 

9) The process related to process control, file management, device management, information about system and communication that is requested by any higher level language can be performed by __________. 
1 Editors 
2 Compilers 
3 System Call 
4 Caching 
Ans ) 3 

10) Mutual exclusion 
1 if one process is in a critical region others are excluded 
2 prevents deadlock 
3 requires semaphores to implement 
4 is found only in the Windows NT operating system 
Ans ) 1 

11) Which scheduler controls the degree of multiprogramming? 
1 Short term scheduler 
2 Long term scheduler 
3 Middle term scheduler 
4 None of the above 
Ans ) 2 

12) What is the name of the software which can be legally compiled and often used for free? 
1 Shareware program 
2 Public domain program 
3 Firmware program 
4 Mind Ware 
Ans ) 2 

13) The problem of fragmentation arises in ________. 
1 Static storage allocation 
2 Stack allocation storage 
3 Stack allocation with dynamic binding 
4 Heap allocation 
Ans ) 4 

14) In interactive environments such as time-sharing systems, the primary requirement is to provide reasonably good response time and in general, to share system resources equitably. In such situations, the scheduling algorithm that is most popularly applied is ________. 
1 Shortest Remaining Time Next (SRTN) Scheduling 
2 Priority Based Preemptive Scheduling 
3 Round Robin Scheduling 
4 None of the above 
Ans ) 3 

15) Thrashing occurs ________. 
1 when excessive swapping takes place 
2 when you thrash your computer 
3 whenever deadlock occurs 
4 when no swapping takes place 
Ans ) 1 

16) Boundary registers ________. 
1 Are available in temporary program variable storage 
2 Are only necessary with fixed partitions 
3 Track the beginning and ending the program 
4 Track page boundaries 
Ans ) 3 

17) The principle of locality of reference justifies the use of ________. 
1 Virtual Memory 
2 Interrupts 
3 Main memory 
4 Cache memory 
Ans ) 4 

18) The section of code which accesses shared variables is called as __________. 
1 Critical section 
2 Block 
3 Procedure 
4 Semaphore 
Ans ) 1 

19) Thrashing ________. 
1 Reduces page I/O 
2 Decreases the degree of multiprogramming 
3 Implies excessive page I/O 
4 Improve the system performance 
Ans ) 3 

20) In memory management , a technique called as paging, physical memory is broken into fixed-sized blocks called ___________. 
1 Pages 
2 Frames 
3 Blocks 
4 Segments 
Ans ) 2 

21) The state of a process after it encounters an I/O instruction is __________. 
1 Ready 
2 Blocked/Waiting 
3 Idle 
4 Running 
Ans ) 2 

22) In one of the deadlock prevention methods, impose a total ordering of all resource types, and require that each process requests resources in an increasing order of enumeration. This voilates the _______________ condition of deadlock 
1 Mutual exclusion 
2 Hold and Wait 
3 Circular Wait 
4 No Preemption 
Ans ) 3 

23) Which of the following file name extension suggests that the file is Backup copy of another file ? 
1 TXT 
2 COM 
3 BAS 
4 BAK 
Ans ) 4 

24) The degree of Multiprogramming is controlled by 
1 CPU Scheduler 
2 Context Switching 
3 Long-term Scheduler 
4 Medium term Scheduler 
Ans ) 3 

25) The higher versions of operating systems are so written that programs designed for earlier versions can still be run. What is it called ? 
1 Up gradiability 
2 Upward mobility 
3 Universality 
4 Upward Compatibility 
Ans ) 4 

26) A scheduling algorithm is fair 
1 if no process faces starvation 
2 if a process is starved, detect it and run it with high priority 
3 if it uses semaphores 
4 only if a queue is used for scheduling 
Ans ) 1 

27) A critical region 
1 is a piece of code which only one process executes at a time 
2 is a region prone to deadlock 
3 is a piece of code which only a finite number of processes execute 
4 is found only in Windows NT operation system 
Ans ) 1 

28) Semaphore can be used for solving __________. 
1 Wait & signal 
2 Deadlock 
3 Synchronization 
4 Priority 
Ans ) 3 

29) The operating system of a computer serves as a software interface between the user and the ________. 
1 Hardware 
2 Peripheral 
3 Memory 
4 Screen 
Ans ) 1 

30) What is the name of the software which deals with the running of the actual computer and not with the programming problems? 
1 Operating system 
2 System program 
3 Object program 
4 Source program 
Ans ) 2

COMMENTS

Name

advance-java,2,advancejava,1,aktu entrance exam,1,aktu exam schedule,1,ASP,1,bare machine,1,base register and limit register,1,Basic Computer network questions,1,C Programming,15,C Plus Plus,1,C Programming,2,C Programming MCQ,2,C Programming Questions,2,C programming study material for gate exam,13,CBNST Program,1,Childcare,1,CJ,2,Cloud Computing,1,components of use case diagram,1,Computer architecture based questions for gate exam,11,Computer Network,3,Computer Network Study Material,4,Computer network study material for gate,2,Computer Networks,7,Computer Science Study Material for Gate,20,computer science study material for gate exam,37,content based image retrieval content based image retrieval system,1,contiguous memory allocation,2,Core Java,8,COre Java Interview Questions,1,core java interviews questions,1,cyber crime report,1,Cyber crime status,1,cybercrime and security,1,cybercrime examples,1,Data link Layer Questions,1,Data Mining,1,Data Structure Questions,1,Data Transmission Architecture,1,Data Transmission in wsn,1,DBMS,4,dbms question paper,1,DE,1,Different types of addressing modes,1,Digital Electronics,1,DS,1,dynamic linking,1,dynamic linking in memory management,1,Electroencephalogram,1,file concept in os,1,File Handling,1,file management in operating system,1,FOC,1,Fundamenatl of Computer,1,Gate 2017,5,Gate 2017 Admit card,1,Gate 2017 Exam Schedule,1,Gate 2017 Syllabus,1,gate 2018,1,gate cse study material,1,gate practice set,10,gate study material for computer science,19,Gate study material for computer science 2017,1,GatePreviousYear,1,General,3,HCL Aptitude Test,1,HR Interview Questions,1,HTML,1,Image Processing,1,Important Date of Gate 2017 Exam,1,Information Security Policy,1,internal and external fragmentation,1,JS,1,lagrange's interpolation formula,1,lagrange's interpolation formula examples,1,Looping in C,1,MComputing,1,memory fragmentation,1,memory management,1,Motivational,4,NCER,2,Numerical Techniques Lab,1,OOT,1,Operating System,8,Operating System Objective Questions,4,Operating System Questions Bank,1,Operating system questions for gate,1,Operating System Study material,2,operating system study material for gate exam,17,Operating system tutorial,3,ORACLE,1,page swapping,1,paged memory allocation,1,paged memory allocation in operating system,1,paging technique of memory management .paging technique,1,paging technique of memory management program in c,1,Pointer in C,5,Process based question for gate,1,Quiz on non conventional energy resources,1,Regression testing,1,relocation in memory management,1,relocation registe,1,relocation register,1,resident monitor,1,resident monitor in operating system,1,routing table,1,segmentation in memory management,1,segmentation in memory management in operating system,1,Servlet,1,session tracking,1,session tracking in java,1,session tracking in servlet,1,Software Engineering,7,Software Engineering baes study material for gate,1,software engineering interview questions,1,Software Quality Assurance,3,SPM,1,SQL,1,Structure in C,1,Study Material for gate Computer Science,11,swapping in memory management,1,swapping in operating system,1,TCS Code Vita,1,Technical Questions from DBMS,1,Threads concept in operating system,1,Tips to Learn Coding,1,Top 30 Core Java Interview Questions with Answer,2,top down approach,1,top down approach in programming,1,Types of operating system,1,UML,1,use case diagram explanation,1,website uses cookies,1,what is cookies website,1,What is process control block ?,1,Wireless Sensor Network,4,worst fit algorithm for memory allocation,1,XML,1,
ltr
item
Computer Science Junction: Objective Questions in Operating System
Objective Questions in Operating System
Objective questions from Operating System
Computer Science Junction
https://www.computersciencejunction.in/2016/02/objective-questions-in-operating-system.html
https://www.computersciencejunction.in/
https://www.computersciencejunction.in/
https://www.computersciencejunction.in/2016/02/objective-questions-in-operating-system.html
true
425357657003182083
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy